Kompostowanie to stara metoda produkcji wartościowego nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne są przetwarzane w czasie kompostowania przez rozmaite mikroorganizmy też dżdżownice do postaci prostych związków, które mogą wzbogacać glebę pod uprawę roślin.
- Kompostownik postaw w zacienionym miejscu unikniesz przesuszenia
- Na początek wysyp gotowy kompost lub ziemię ogrodową zakupiona w sklepie
- Dorzucaj kolejne odpadki organiczne pozostałe z domu i ogrodu
- Kolejne warstwy przesyp żyzną ziemią dla usprawnienia procesu rozkładu
- Pamiętaj o mieszaniu kompostu
- Przykryj kompostownik warstwą liści lub workiem jutowym, aby zachował ciepło i wilgoć
- Pilnuj wilgotności kompostownika – suchy zroś wodą
- Unikaj przelania, bo może to doprowadzić do gnicia i brzydkiego zapachu
- Przelany kompost wymieszaj i przełóż niezadrukowanymi kartkami papieru lub opakowaniami po jajkach tzw. wytłoczkami
- Kompostownik założony wiosną to żyzna ziemia do jesiennego ogródka
Na konstrukcję kompostownika wystarczą cztery drewniane paliki (100-140 cm długości), kilka płaskich desek (100-10 cm długości), czarna folia i siatka. W czterech rogach należy wbić paliki. Do palików mocuje się z trzech stron siatkę, a do niej przytwierdza czarną folię (można używać zszywek lub drutu). Czwarta ściana natomiast powstanie z desek, które będą układane od wewnątrz wraz z dodawaniem odpadów do pryzmy kompostowej.
Drewniane elementy warto zaimpregnować. Taki kompostownik jest gotowy do użytkowania.
Kompostownik można też zbudować ze starych palet przeznaczonych do palenia w kominku, przerobić drewnianą skrzynię, postawić kojec z metalowej siatki.
Ostatnio popularne w sprzedaży są gotowe termokompostowniki plastikowe.
Tego typu termokompostowniki sprawdzają się w małych ogrodach i na działeczkach. Nie zajmują dużo miejsca i są estetyczne. Na większej przestrzeni lepiej spełni nasze oczekiwania klasyczny kompostownik.
Jeśli chodzi o kompostownik, to kwestia ta została uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2022 r. Zgodnie z § 36 ust.3 rozporządzenia odległość m.in. kompostowników o pojemności od 10 do 50 m3 granicy działki sąsiedniej powinna wynosić co najmniej 7,5 m. Tekst jednolity tego rozporządzenia można znaleźć tutaj: https://www.teraz-srodowisko.pl/prawo/obwieszczenie-z-dnia-17-07-2015-dz.u.-2015-poz.-1422-1689.html
Ponadto niezależnie od tej regulacji, zgodnie z art. 5 ust. 9 ustawy Prawo budowlane ( zwana dalej ustawą) każdy budujący obiekt budowlany ma obowiązek poszanowania uzasadnionego interesu osób trzecich.
Zgodnie z art. 80 ustawy „ zadania administracji architektoniczno-budowlanej wykonują starosta, wojewoda, Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego oraz powiatowy inspektor nadzoru budowlanego, Decyzje np. w sprawie pozwolenia na budowę wdaje głownie starosta, ale nadzór nad nieprawidłowością procesu budowlanego, także samowolami budowlanymi sprawuje najczęściej powiatowy inspektor nadzoru budowlanego”.
KORZYŚCI PŁYNĄCE Z WYTWARZANIA KOMPOSTU:
- Kompostowanie pozwala przetworzyć ok. 20 – 30% wytwarzanych przez nas odpadów (jedna czwarta odpadów nie trafi na składowisko!)
- Kompostowanie dostarcza bardzo dobrego i taniego nawozu organicznego, który wzbogaca glebę w próchnicę dzięki czemu ziemia staje się pulchna, przewiewna i zatrzymuje wodę.
- Ponowne wykorzystanie odpadów organicznych pozwala zapobiec rabunkowej eksploatacji naturalnych zasobów próchnicy i torfu.
CO NADAJE SIĘ NA KOMPOST, A CO NIE?
Do kompostownika wrzucamy:
- skoszoną trawę,
- rozdrobnione gałęzie,
- opadłe liście i owoce,
- chwasty bez nasion,
- popiół drzewny z kominka czy grilla,
- obierki warzyw i owoców,
- skorupki jaj,
- papier i tekturę (niezadrukowane i nielakierowane).
Do kompostu nie dodajemy:
- chwastów z nasionami (nasiona przetrwają i zachwaścimy sobie wszystkie miejsca, gdzie użyjemy kompostu),
- liści porażonych chorobami (by ich nie rozprzestrzeniać),
- pestek (wyrosną drzewka i krzewy),
- fragmentów kasztanowca, buku i dębu (za twarde – długo się rozkładają)
- oraz gotowanych pozostałości z kuchni (przyciągają gryzonie).
Załącznik do treści: