KompostownikKompostowanie to stara metoda produkcji wartościowego nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne są przetwarzane w czasie kompostowania przez rozmaite mikroorganizmy też dżdżownice do postaci prostych związków, które mogą wzbogacać glebę pod uprawę roślin.

  • Kompostownik postaw w zacienionym miejscu unikniesz przesuszenia
  • Na początek wysyp gotowy kompost lub ziemię ogrodową zakupiona w sklepie
  • Dorzucaj kolejne odpadki organiczne pozostałe z domu i ogrodu
  • Kolejne warstwy przesyp żyzną ziemią dla usprawnienia procesu rozkładu
  • Pamiętaj o mieszaniu kompostu
  • Przykryj kompostownik warstwą liści lub workiem jutowym, aby zachował ciepło i wilgoć
  • Pilnuj wilgotności kompostownika – suchy zroś wodą
  • Unikaj przelania, bo może to doprowadzić do gnicia i brzydkiego zapachu
  • Przelany kompost wymieszaj i przełóż niezadrukowanymi kartkami papieru lub opakowaniami po jajkach tzw. wytłoczkami
  • Kompostownik założony wiosną to żyzna ziemia do jesiennego ogródka

Na konstrukcję kompostownika wystarczą cztery drewniane paliki (100-140 cm długości), kilka płaskich desek (100-10 cm długości), czarna folia i siatka. W czterech rogach należy wbić paliki. Do palików mocuje się z trzech stron siatkę, a do niej przytwierdza czarną folię (można używać zszywek lub drutu). Czwarta ściana natomiast powstanie z desek, które będą układane od wewnątrz wraz z dodawaniem odpadów do pryzmy kompostowej.

Drewniane elementy warto zaimpregnować. Taki kompostownik jest gotowy do użytkowania.
Kompostownik można też zbudować ze starych palet przeznaczonych do palenia w kominku, przerobić drewnianą skrzynię, postawić kojec z metalowej siatki.
Ostatnio popularne w sprzedaży są gotowe termokompostowniki plastikowe.
Tego typu termokompostowniki sprawdzają się w małych ogrodach i na działeczkach. Nie zajmują dużo miejsca i są estetyczne. Na większej przestrzeni lepiej spełni nasze oczekiwania klasyczny kompostownik.

Jeśli chodzi o kompostownik, to kwestia ta została uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2022 r. Zgodnie z § 36 ust.3 rozporządzenia odległość m.in. kompostowników o pojemności od 10 do 50 m3 granicy działki sąsiedniej powinna wynosić co najmniej 7,5 m. Tekst jednolity tego rozporządzenia można znaleźć tutaj: https://www.teraz-srodowisko.pl/prawo/obwieszczenie-z-dnia-17-07-2015-dz.u.-2015-poz.-1422-1689.html

Ponadto niezależnie od tej regulacji, zgodnie z art. 5 ust. 9 ustawy Prawo budowlane ( zwana dalej ustawą) każdy budujący obiekt budowlany ma obowiązek poszanowania uzasadnionego interesu osób trzecich.

Zgodnie z art. 80 ustawy „ zadania administracji architektoniczno-budowlanej wykonują starosta, wojewoda, Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego oraz powiatowy inspektor nadzoru budowlanego, Decyzje np. w sprawie pozwolenia na budowę wdaje głownie starosta, ale nadzór nad nieprawidłowością procesu budowlanego, także samowolami budowlanymi sprawuje najczęściej powiatowy inspektor nadzoru budowlanego”.

KORZYŚCI PŁYNĄCE Z WYTWARZANIA KOMPOSTU:

  • Kompostowanie pozwala przetworzyć ok. 20 – 30% wytwarzanych przez nas odpadów (jedna czwarta odpadów nie trafi na składowisko!)
  • Kompostowanie dostarcza bardzo dobrego i taniego nawozu organicznego, który wzbogaca glebę w próchnicę dzięki czemu ziemia staje się pulchna, przewiewna i zatrzymuje wodę.
  • Ponowne wykorzystanie odpadów organicznych pozwala zapobiec rabunkowej eksploatacji naturalnych zasobów próchnicy i torfu.

CO NADAJE SIĘ NA KOMPOST, A CO NIE?

Do kompostownika wrzucamy:

  • skoszoną trawę,
  • rozdrobnione gałęzie,
  • opadłe liście i owoce,
  • chwasty bez nasion,
  • popiół drzewny z kominka czy grilla,
  • obierki warzyw i owoców,
  • skorupki jaj,
  • papier i tekturę (niezadrukowane i nielakierowane).

Do kompostu nie dodajemy:

  • chwastów z nasionami (nasiona przetrwają i zachwaścimy sobie wszystkie miejsca, gdzie użyjemy kompostu),
  • liści porażonych chorobami (by ich nie rozprzestrzeniać),
  • pestek (wyrosną drzewka i krzewy),
  • fragmentów kasztanowca, buku i dębu (za twarde – długo się rozkładają)
  • oraz gotowanych pozostałości z kuchni (przyciągają gryzonie).

Załącznik do treści: